Kroję filet z kurczaka i zawijam w aromatyczne plastry. To pyszne danie robię szybciej niż roladki

Dodano:
Filet z kurczaka w boczku Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Filet z  kurczaka to doskonałe, lekkie mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuję wam bardzo efektowne i smaczne danie, które robi się z dwóch składników. Naprawdę trudno się jemu oprzeć.

Filet z piersi kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, po które sięgamy. Trudno się temu dziwić, wszak jest delikatne, smaczne i tanie. Na dodatek nie tuczy i można je przygotować na mnóstwo sposobów. Dziś prosta, ale bardzo efektowna i smaczna receptura. Całe danie robi się szybko na patelni, a jeszcze szybciej znika z talerzy.

Po co zawijać filet z kurczaka w boczek?

Do przygotowania dzisiejszego dania użyję fileta z piersi kurczaka i plastrów wędzonego boczku. Na użycie boczku decyduję się z kilku powodów. Po pierwsze wędzony boczek jest pełen smaku i zawiera sporo tłuszczu. Dzięki temu po zawinięciu w niego chudego kurczaka otrzymuję niezwykle soczyste i aromatyczne kawałki mięsa. Oczywiście nie są już tak dietetyczne, jak sam filet z kurczaka, ale znaczna część tłuszczu wytapia się i pozostaje na patelni. Ta odmiana smakowa jest bardzo przyjemna, a danie doskonale prezentuje się na talerzu. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Jak zrobić filet z kurczaka w boczku?

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić filet w grube, kształtne słupki, a potem zawinąć w boczek i usmażyć. Przyprawy można tu ograniczyć do minimum, bo boczek doda całości doskonałego smaku.

Przepis: Filet z kurczaka smażony w boczku

Kawałki fileta z piersi kurczaka zawinięte w plastry boczku i smażone na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g fileta z piersi kurczaka
  • 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Krojenie fileta z kurczakaFilety z piersi kurczaka opłucz, osusz. Każdy pokrój w grube słupki o długości 7-12 cm. Mięso natrzyj zmiażdżonym czosnkiem oraz solą i pieprzem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
  2. Zawijanie kurczakaKażdy kawałek kurczaka owiń 1-2 plastrami boczku (w zależności od wielkości kawałka). Owijaj je tak, by kolejne zwoje na siebie zachodziły. Koniec plastra boczku podwiń do środka, by się nie odwijał.
  3. Smażenie kurczaka w boczkuNa patelni rozgrzej trochę oleju. Połóż na niej zawinięte w boczek plastry boczku i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż boczek ładnie się zrumieni. Kawałki kurczaka zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać filet z kurczaka w boczku?

Gdy robię danie, które zawiera nieco więcej tłuszczu, zawsze mam potrzebę „uzdrowienia go” dużą porcją surówki. Tak też robię w tym przypadku, zwłaszcza że doskonale będzie do niego pasować np. surówka z kapusty i marchewki czy surówka z ogórków. Do dania podaję też skrobiowy dodatek. Jaki, to już zależy od tego, ile mam czasu na jego przygotowanie. Gdy mi się spieszy, gotuję ryż lub ziemniaki. A jak mam nieco więcej czasu, kroję ziemniaki w plastry i piekę je na rumiano. Całość wygląda i smakuje, jak danie z restauracji.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...